Förslag om järnväg ska komma i juni

av Ulf H, 23/5 2011, 08:37 (4716 dagar sedan) @ Ulf H

Sjöbo.I slutet av juni räknar Trafikverket att ett förslag till stråk för Simrishamnsbanan ska kunna skickas ut på remiss. Men några entydiga linjer lär förslaget inte innehålla – snarare mer eller mindre breda områden.
I mars hölls samrådsmöten i Sjöbo och Tomelilla kommuner om Trafikverkets arbete med förstudien om Simrishamnsbanans dragning. Nu är Trafikverket och konsultföretaget Atkins i full gång med att fram ett förslag till möjliga områden för järnvägen. I slutet av juni, kring midsommar eller strax därefter, räknar Trafikverkets projektledare Marie Wedin med att en förslagshandling ska kunna vara färdig att skickas ut. I den kommer

-Den skickas då ut till bland andra kommunerna, länsstyrelsen, och naturskyddsföreningar – dem som vi fått synpunkter från kan man säga.

Tanken är att förslagshandlingen också ska finnas tillgänglig på kommunerna, berättar Marie Wedin.

-Vi kommer också att lägga ut förslaget så att det finns tillgängligt Trafikverkets hemsida, under länken till projektet där.

Remisstiden blir sannolikt omkring två månader – det vill säga till slutet av sommaren, lite beroende på när den skickas ut, säger Marie Wedin.

När man fått in synpunkter tas den slutgiltiga förstudien fram i höst. Men den som väntar sig olika alternativ märkta "alternativ A", "B" och så vidare blir sannolikt besviken. Förstudien kommer inte att peka ut några tydliga linjer, utan det blir snarare möjliga områden, förklarar Marie Wedin som hellre talar om "möjliga områden" än om alternativ.

-Förstudien ska svara på om Simrishamnsbanan överhuvudtaget ska byggas. Och det kommer inte att presenteras linjer utan områden där det är möjligt att bygga järnväg. De kan vara mycket breda på sina håll och smala på vissa ställen.

Då kan man tänka sig att både Fyledalen och Sjöbo Ora finns med i samma stråk?
-Ja, det kan handla om breda stråk med "gluggar" där topografin inte tillåter att man bygger. Förstudien går inte i detalj, det är något som kommer i den senare järnvägsutredningen, säger Marie Wedin.


Text: Ulrika Wangel
Publicerad 23 maj 2011 4.02 Uppdaterad 23 maj 2011 4.022011-05-23 04:02:28

http://www.ystadsallehanda.se/sjobo/article1475458/Forslag-om-jarnvag-ska-komma-i-juni....


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

SJ N3 1598Sänd in bilder
Hectorrail

Jag vill lägga till följande på denna sida: