Rostigt lok renoverades för en halv miljon

av Ulf H, 12/5 2011, 08:09 (4733 dagar sedan) @ Ulf H

Tågföreningen i Jädraås får nästan en halv miljon kronor till att renovera ett lok. Men i värsta fall kan upprustningen kosta två miljoner.
År 2016 beräknas renoveringen vara klar

Föreningen Jädraås-Tallås Järnväg får en rejäl present när den fyller 50 år nu i sommar. Riksantikvarieämbetet ger 450 000 i bidrag till att rusta upp det gamla loket från 2010.

Rosten som ska bort uppstod inte när tåget gick i trafik. Det kom senare, när loket stod stilla.

– När loket kördes var det varmt och då blir det ingen fukt. När loket ställdes av kom fukten och då började det också rosta.

För 15 år sedan togs loket ur bruk och har stått i lokstallet sedan dess. Men att renoveringen dröjt så länge har inget med brist på pengar att göra.

– Vi har renoverat två mindre lok och allt tid har gått till det arbetet, säger Christer Lundqvist, vice ordförande i föreningen.

Bidraget de nu får går till att plocka i sär pannan och kontrollera hur illa åtgången den är på insidan.

– Undersökningar som gjort visar att pengarna räcker. Men det finns också en så kallad extremberäkning som visar att hela arbetet kan komma att kosta två miljoner kronor. Har vi tur är det bara främre delen av pannan som måste åtgärdas.

Loket byggdes tillsammans med två exakt likadana lok. Var och en hade en vikt på cirka 60 ton och användes till att dra kraftiga timmerstockar på Dala-Ockelbo-Norrsundets Järnväg.

– Just de här loken är mest förknippade med Jädraås. De sägs vara de starkaste som någonsin byggts för en smalspårig järnväg.

Ett av loket har nu skrotats, det andra har redan genomgått en renovering.

– Vi kör med systerloket varje sommar, säger Christer Lundqvist.

http://gd.se/nyheter/sandviken/1.3154811-rostigt-lok-renoverades-for-en-halv-miljon


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

Sänd in bilder


Jag vill lägga till följande på denna sida: