Sälj Nordea - Bygg järnväg för pengarna

av Ulf H, 30/5 2011, 08:01 (4713 dagar sedan) @ Ulf H

Sälj Nordea - Bygg järnväg för pengarna
Vårt förslag är att staten - när det är rätt tillfälle - säljer av en del av aktieinnehavet motsvarande 40 - 60 miljarder kronor. Hälften skulle kunna gå till infrastruktursatsningar och den återstående delen till att amortera statsskulden.

I Regionförbundet Östsam har vi sedan årsskiftet ett samlingsstyre. Våra huvuduppgifter under den kommande perioden är: Att bilda en regionkommun tillsammans med andra landsting. Att skapa en bättre kollektivtrafik - både inom länet och till länet - vilket är helt avgörande för att öka sysselsättning och öka den ekonomiska tillväxten så att östgötarna kan leva ett gott och tryggt liv. Att förbättra matchningen för att klara arbetskraftsförsörjningen till företagen.

Det är - som vi ser det - i allra högsta grad långsiktiga beslut som påverkar länet och hela nationen på mycket lång sikt framöver. Det handlar ytterst om tillväxt och välfärd. Vi tror att det är viktigt att bli överens om vilka faktorer som skapar bra förutsättningar. Att ge signaler om vad som gäller så att omgivningen vet och kan handla därefter. Sedan kan vi ha olika uppfattningar om hur tillväxten fördelas.

På det nationella planet har det förts diskussioner om att sälja ut statliga aktier i olika bolag. Nu senast Nordea. Motivet är att det skulle inbringa stora belopp som kan användas för att amortera på vår gemensamma statsskuld. Oppositionen motsatte sig och förslaget avslogs. Det finns olika uppfattningar om det är rätt eller fel. Vi tänker inte gå in i just den diskussionen, utan snarare lansera en kompromiss som kan medverka till att delvis lösa en långsiktig politisk frågeställning.

Vi tycker det är rimligt att stora infrastruktursatsningar präglas av koncensus eller långsiktiga överenskommelser som klart och tydligt visar färdriktning. Om man skall nå detta måste naturligtvis bägge blocken vara med och kompromissa. I stora och för samhället avgörande frågor har det oftast fungerat bra. Vår tro är också att väjarna kräver att politiken skall sluta sig samman och komma överens inom viktiga politikområden.

Vårt förslag är att staten - när det är rätt tillfälle - säljer av en del av aktieinnehavet motsvarande 40 - 60 miljarder kronor. Kan vara mer och det kan vara mindre; se det mer principiellt. Hälften skulle kunna gå till infrastruktursatsningar och den återstående delen till att amortera statsskulden. Exempelvis skulle fler spår kunna bli verklighet, vilket betyder oerhört mycket för länet. Båda blocken skulle känna sig som vinnare samtidigt som det är en stor framtidssatsning. Vår uppfattning är att förslaget har en stor folklig förståelse.

Jan Owe-Larsson (m) Lars "Laban" Bengtsson (s) Styrelse Ordförande V Styrelse Ordförande Regionförbundet Östsam

http://www.folkbladet.se/opinion/insandare/artikel.aspx?articleid=5658421


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

Jag vill lägga till följande på denna sida: