Eldrivna tåg på gång

av Ulf H, 1/6 2011, 09:53 (4714 dagar sedan) @ Ulf H

Tolv mil järnväg i och kring Vaggeryds kommun är på väg att elektrifieras. Det berättade Rune Pettersson som är verkställande direktör för Stigamo-området eller LogPoint AB som det officiellt heter, för kommunfullmäktige i Vaggeryds kommun.
Det är regionförbundet som tillsammans med fyra kommuner och Trafikverket under 2011 håller på med en förstudie.
– Elektrifiering är viktig för godstrafiken, underströk Rune Pettersson.
Men smakar det så kostar det. Kostnaden för att elektrifiera sträckorna Värnamo-Nässjö och Vaggeryd–Jönköping beräknas till 400 miljoner kronor. Men miljövinsterna blir betydande. Genom de dieseldrivna godstågen från Göteborg till Båramo ersätts 15 långtradartransporter per tur. Redan vid dieseldrift halveras bränsleförbrukningen. Vid eldrift blir energiförbrukningen bara en tredjedel så stor som vid lastbilstransporter.
Rune Pettersson berättade också att det som nu händer på Stigamoområdet händer på norra sidan av kommungränsen. Ett 100 hektar stor område öster om gamla E4 och söder om Lovsjön kallat Stigamo 1:3 håller på att byggas ut. Bland annat får gamla E4 ny sträckning något österut.
Intresset från näringslivet om etablering lär vara stort.
Söder om kommungränsen, på 150 kvadratmeter stora Stigamo 1:2, hämmas arbetet av överklagandet av detaljplanen. Ärendet ligger ny hos länsstyrelsen. Rune Pettersson hoppas på beslut under 2011. Framför allt ser man stor potential i knutpunkten mellan riksväg 30 och E4.
Rune Pettersson avslöjade också att ett nytt centrum för Torsvik–Stigamo med all slags service ska byggas söder om Elgigantens lager på E4.s västra sida söder om E4-korsningen vid Hyltena.
En annan spännande utveckling som är på gång är en färjelinje som ska serva området, inte från Stigamo men från Oskarshamn till Ventspils i Lettland två gånger i veckan.
Naturligtvis fick Rune Pettrsson frågan om konkurrensförhållandet mellan Båramo och LogPoint. Han ser, förstås, ingen direkt konkurrenssituation.
– De två terminalerna har lite olika inriktning. Torsvik har en mer lokal inriktning medan Båramo har ett stort omland.

http://skillingaryd.nu/nyheter/eldrivna-tag-pa-gang


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

Jag vill lägga till följande på denna sida: