Avisnyheter

av Ulf H, 7/5 2011, 15:05 (4741 dagar sedan)
Redigerad av Tommy Nilsson, 7/5 2011, 17:11

Samarbete ska skynda på järnväg

Sjöbo.Lunds och Sjöbo kommuner gör gemensam sak för att sträckan Dalby-Sjöbo ska ingå i nästa års järnvägsutredning om Simrishamnsbanan. Genom att erbjuda sig att delfinansiera hoppas kommunerna slippa fördröjningar på grund av den problematiska sträckan Sjöbo-Tomelilla.

Den del av den framtida Simrishamnsbanan där det blir svårast att hitta en lämplig sträckning är från Sjöbo till Tomelilla. I Fyledalen finns mängder av olika naturvårdsintressen, och längre norrut genom Oran och österut in i Tomelilla kommun finns olika markägare och alla är inte positiva till att frivilligt släppa till mark till en framtida järnväg.

Det fick politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott höra när de i onsdags fick en lägesrapport om Trafikverkets pågående förstudie om Simrishamnsbanan mellan Dalby och Tomelilla, berättar kommunstyrelsens ordförande Stefan Lundgren (M).

Med Lund

Och för att inte planeringen av den komplicerade sträckan ska göra att järnvägen till Sjöbo fördröjs ytterligare kan nu Sjöbo kommuns politiker tänka sig att tillsammans med Lund skjuta till pengar, så att även sträckan Dalby till Sjöbo kan ingå i järnvägsutredningen som är tänkt att göras nästa år.

Hittills har Trafikverket tänkt sig att järnvägsutredningen – en mer detaljerad utredning jämfört med förstudien – ska gälla Malmö-Dalby. Men från Sjöbo kommuns sida har man nu, efter diskussioner med kommunledningen i Lund, författat en skrivelse där man förklarar att man tillsammans med Lund kan stå för en del av finansieringen om järnvägsutredningen utvidgas till att omfatta även Dalby-Veberöd-Sjöbo, något som båda kommunerna kan gynnas av, enligt Stefan Lundgren.

Tomelilla utanför

Från början var det Tomelilla kommun som var intresserade av att samarbeta för att snabba på järnvägsutredningen, berättar Stefan Lundgren. Men de får inte vara med på Lunda- och Sjöboskrivelsen.

-Det är bättre för både oss och Lund om man kan börja med sträckan till Sjöbo utan att ta hänsyn till den svåra biten österut, säger Stefan Lundgren.

Hur stor kostnad det skulle kunna röra sig om för Sjöbos del är svårt att säga exakt, menar Stefan Lundgren. Som ett exempel finns totalt cirka 12 miljoner avsatt för järnvägsutredningen Malmö-Dalby.

-Det vi har hört är att det skulle ligga på runt åtta miljoner kronor för järnvägsutredningen på sträckan Dalby till Sjöbo. Hur stor vår del av det skulle bli är svårt att säga.

Text: Ulrika Wangel
Publicerad 6 maj 2011 6.30 Uppdaterad 6 maj 2011 6.302011-05-06 06:30:00


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

Jag vill lägga till följande på denna sida: