Nytt dubbelspår på Ostkustbanan

av Johan PB, lördag, april 30, 2011, 10:38 (3150 dagar sedan) @ Ulf H

Trafikverket planerar att bygga ett nytt dubbelspår på Ostkustbanan genom Gamla Uppsala. En del av sträckan kommer att läggas i tunnel.

Järnvägen mellan Uppsala och Gävle trafikeras av fjärrtåg, regionaltåg och godståg. Vi håller successivt på att bygga dubbelspår mellan Uppsala och Gävle för att minska risken för förseningar och skapa möjlighet för fler tåg på sträckan. En av de sista sträckorna som återstår att bygga ut är järnvägen genom Gamla Uppsala som i dag är enkelspårig.

Dubbelspår i tunnel
Det nya dubbelspåret blir cirka 4 km långt och sträcker sig från Tycho Hedéns väg i söder till Samnan i norr, där det ansluter till det befintliga dubbelspåret mot Gävle. I det känsliga området vid Gamla Uppsala kyrka läggs spåret i en 610 meter lång tunnel.

Förutom dubbelspåret ingår även en ombyggnad av väg 676, Vittulsbergsvägen, och Vattholmavägen i projektet.

Dagens fyra plankorsningar, det vill säga korsningar där väg och järnväg korsar varandra i samma nivå och som regleras med bommar, byggs bort. Detta är något som förbättrar tillgängligheten, framkomligheten och säkerheten i området.

http://www.trafikverket.se/gamlauppsala


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

Jag vill lägga till följande på denna sida:Copyright © 2019 Svenska-lok.se - Ansvarig utgivare: Webmaster Tommy Nilsson - Kontakta redaktionen